زبان های برنامه نویسی تنوع بالایی داشته و هرکدام کاربردها، مزایا و معایب خاص خود را دارند. یکی از زبان های برنامه نویسی شی گرا و سطح بالا که کاربردهای بسیار زیادی نیز دارد، پایتون است. پایتون از جمله زبان های بسیار ساده برای یادگیری است و افرادی که به تازگی قصد وارد شدن به دنیای برنامه نویسی را دارند می توانند این زبان را انتخاب کنند. در ادامه به معرفی کامل زبان برنامه نویسی پایتون و اینکه پایتون چیست می پردازیم و می گوییم کاربردها و مزایای برنامه نویسی پایتون چیست.
پایتون چیست؟
زبان پایتون چیست؟ پایتون (python) یکی از زبان های چندمنظوره شی گراست که در سال ۱۹۹۱ برای اولین بار طراحی و منتشر شد. یکی از مهم ترین دلایل ایجاد زبان برنامه نویسی پایتون خوانایی بالای کدها است. پایتون به صورتی طراحی شده است که برنامه نویس می تواند به صورت کاملا واضح و بدون ابهام پروژه های برنامه نویسی بزرگ و کوچک ایجاد کند.
زبان برنامه نویسی پایتون کاملا چند منظوره است و تقریباً در هر مکانی که از داده ها، محاسبات ریاضی یا خطوط کد استفاده می شود، کاربرد دارد. به عنوان مثال، بر خلاف جاوا، پایتون محدود به استفاده برای توسعه وب نیست. سطح بالا بودن زبان برنامه نویسی پایتون به این معناست که کدهای نوشته شده نسبت به زبان ماشین بیشتر به زبان انسانی و زبان انگلیسی نزدیک هستند. کد نویسی به زبان پایتون نسبت به زبان های دیگر مانند جاوا در زمان کمتری نوشته می شوند.
برنامه نویسی پایتون از ساده ترین زبان های برنامه نویسی برای خواندن و یادگیری محسوب می شود. در این زبان بلوک های کد در آکولاد نوشته نمی شوند و به جای آن از فاصله برای نوشتن کدها استفاده می شود.
هدف از ایجاد زبان برنامه نویسی پایتون :
- زبانی بسیار ساده و قابل درک که از قدرت بالایی نیز برخوردار بوده و توانایی رقابت با سایر زبان های برنامه نویسی را داشته باشد.
- کاملا منبع باز بوده تا تمام افراد و برنامه نویسان در توسعه آن شرکت داشته باشند.
- سادگی آن به اندازه ای است که مشابه یک متن انگلیسی خوانایی بالایی داشته باشد.
- در کمترین زمان ممکن امکان توسعه برنامه به کمک پایتون وجود داشته باشد.
ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون
خوانایی بالا
یکی از دلایل محبوبیت این زبان به عنوان بهترین زبان برنامه نویسی نزدیک بودن آن به زبان نوشتار انسانی در انگلیسی می باشد یعنی کدها در این زبان همانگونه که در انگلیسی یک کلمه را می نویسیم تفسیر می شوند. به همین دلیل استفاده از این زبان و خوانایی آن نسبت به سایر زبان های برنامه نویسی یک زبان سطح بالا در نظر گرفته می شود.
اجرای راحت
یکی از بهترین ویژگی هایی که علاقه مندان زیادی را به سمت این زبان جذب کرده است راحتی در اجرا و بالا اوردن آن می باشد. این ویژگی در طراحی نرم افزارهای مختلف بسیار کاربردی می باشد.
قابل توسعه
قابل توسعه بودن این زبان احتمالا یکی از ویژگی های بی نظیری است که آن را انتخاب توسعه دهندگان کرده است. این زبان با استفاده از ماژول های مختلف می توان توسعه داد.
متن باز بودن آن
متن باز بودن و قابلیت توسعه در کنار ویژگی کاملا رایگان بودن این زبان برنامه نویسی یک پکیج کامل را فراهم کرده است. دانلود و استفاده از این زبان هیچ هزینه ای ندارد و همچنین به طور کامل آزادانه و متن باز امکان توسعه و ویرایش آن وجود دارد.
یادگیری پایتون
پایتون از جمله زبان های بسیار ساده برای یادگیری افرادی است که به تازگی وارد دنیای برنامه نویسی می شوند. در گذشته برای آموزش مبتدیان از زبان جاوا استفاده می شد اما با پیدایش این زبان و سطح بالا بودن آن به سرعت جایگزین جاوا شده و برای یادگیری در مراکز آموزشی استفاده می شود.
زبان پایتون به عنوان یک زبان Basic ساختاری ساده و جذاب دارد و یادگیری آن نسبت به برخی زبان های دیگر مانند JAVA و C++ دشواری کمتری دارد. از این جهت پایتون گزینه ی مناسبی برای شروع برنامه نویسی مخصوصا برای کودکان و نوجوانان است.
مهم ترین کاربردهای پایتون
طراحی سایت با پایتون
بیشتر افراد و برنامه نویسان از زبان هایی مانند زبان برنامه نویسی PHP و ASP برای طراحی وب سایت استفاده می کنند. اما پایتون نیز دارای قدرت بالایی در این زمینه است. این زبان دارای فریم ورک های قدرتمندی مانند Django و Flask است که باعث محبوبیت پایتون در زمینه طراحی سایت شده است. با طراحی سایت با این زبان و استفاده از هاست پایتون می توان به یک سایت ایده آل و پیشرفته دست پیدا کرد.
یادگیری ماشینی با پایتون
الگوریتم های یادگیری ماشینی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و کاربردهای زیادی دارند. به عنوان مثال گوگل برای جستجو از الگوریتم های یادگیری ماشین استفاده می کند. پایتون در یادگیری ماشین عملکرد بسیار عالی داشته و بسیاری از افراد مشغول در این حوزه از کتابخانه های پایتون استفاده می کنند.
ساخت اپلیکیشن های موبایل
یکی از جذاب ترین کاربرد های پایتون استفاده از آن برای تولید اپلیکیشن های موبایل است. هرچند بیشتر افراد با زبان اندروید اقدام به تولید اپلیکیشن موبایل می کنند، اما پایتون نیز یکی از گزینه های مناسب برای این کار است. در این زمینه می توانید از فریم ورک Kivy استفاده نمایید. از زبان برنامه نویسی فلاتر همچنین برای نوشتن اپلیکیشن نیز استفاده می شود در صورتی که نمی دانید زبان برنامه نویسی فلاتر چیست؟ در مقالات دیگر در مورد این زبان برنامه نویسی توضیح داده ایم.
استفاده از پایتون در داده کاوی
داده کاوی از شاخه های بسیار مهم در علوم کامپیوتر است. تحلیل داده های بسیار زیاد می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار افراد و شرکت ها قرار دهد. روش ها و الگوریتم های مختلفی برای داده کاوی وجود دارد، اما به جرأت می توان گفت بهترین زبان برنامه نویسی برای تحلیل داده و داده کاوی پایتون است. پایتون دارای کتابخانه های بسیار قوی و کاربردی در زمینه داده کاوی است.
ساخت بازی های رایانه ای
زبان های برنامه نویسی و موتورهای بازی سازی بسیار پیشرفته ای برای ساخت بازی های رایانه ای وجود دارد. اما پایتون نیز ازجمله زبان های برنامه نویسی بسیار قوی و کاربردی در این زمینه است. وجود کتابخانه های قوی و رایگان، پایتون را به گزینه ای مناسب در این زمینه تبدیل کرده است.
جمع بندی زبان برنامه نویسی پایتون
- محبوبیت و دسترسی: پایتون دارای یک جامعه بزرگ برای پشتیبانی است. این ویژگی باعث می شود به راحتی بتوانید مشکلات پیش آمده در مراحل یادگیری را برطرف کنید. همچنین این نرم افزار رایگان و منبع باز است.
- یادگیری ساده: برنامه نویسی پایتون دارای نحوی آسان برای یادگیری است و از کلمات انگلیسی استفاده می کند.
- خوانایی: خطوط کد نوشته شده در پایتون نیز به راحتی قابل خواندن هستند. به عنوان مثال، پایتون از یک وقفه خوب و تمیز در قالب یک خط کد جدید به جای نقطه یا ویرگول برای تکمیل یک فرمان استفاده می کند.
- مقیاس پذیری: می توانید بدون هیچ نگرانی در مورد کار سخت بازنویسی یا تطبیق کد برای سایر پلتفرم ها با افزایش مقیاس، نوشتن برنامه را در پایتون شروع کنید.