عنوان :
بررسی تاثیر میدان های مغناطیسی با شدت های متفاوت ( 2 میلی تسلا و 8 میلی تسلا) بر رفتار جانوران مهره دار( عموما سیستم عصبی)
چکیده: تاثیر نیروی مغناطیسی بر سیستم عصبی و روند تکاملی ماهی ها یکی از موضوعات پرطرفدار در زمینه تحقیقات زیستی است. مطالعات بسیاری در این خصوص صورت گرفته اند و نشان داده اند که نیروی مغناطیسی می تواند روی رفتار، فیزیولوژی و روند تکاملی ماهی ها تأثیر داشته باشد. برخی از این تاثیرات شامل تغییر در رفتار ماهی ها هنگامی که در معرض میدان مغناطیسی قرار می گیرند، تأثیر بر تمرکز، حافظه و یادگیری، تأثیر بر هورمون ها و نروترانسمیترها در مغز ماهی ها، و تأثیر بر فرایندهای تکاملی و تغییرات فیزیولوژیکی ماهی ها می باشد. این موضوعات از اهمیت بالایی در درک تأثیرات نیروی مغناطیسی بر سیستم عصبی و بیولوژی ماهی ها و همچنین برای کاربردهای بیومهندسی و کنترل کیفیت محصولات آبزیان مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به نتایج مطالعات صورت گرفته در حوزه تاثیر نیروی مغناطیسی بر سیستم عصبی و روند تکاملی ماهی ها، مشخص شده است که هرچه شدت میدان مغناطیسی بیشتر باشد، تأثیر آن بر روی ماهی ها نیز قوی تر است. به طور کلی، مشاهدات نشان می دهند که میدان های مغناطیسی قوی می توانند روی تحرک ماهی ها، رفتارشان، رشد و حتی تولید مثل به تأخیر بندازند. همچنین، ازمایشات نشان داده اند که میدان مغناطیسی باعث افزایش تمرکز هورمون رشد در برخی از گونه های ماهی می شود و به عنوان روشی برای بهبود رشد ماهی ها در آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین مطالعات بر روی ماهی هایی مانند قزل آلا و سالمون، نشان داده اند که تغییر شدید در شدت میدان مغناطیسی باعث تغییر در مهارت شنا و تکامل ماهی ها می شود. براساس این نتایج، می توان به این نتیجه رسید که تاثیرات نیروی مغناطیسی بر سیستم عصبی و روند تکاملی ماهی ها تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون شدت، زمان و نوع میدان مغناطیسی آن ها قرار دارد.
کلمات کلیدی: نیروی مغناطیسی،روند تکاملی،سیستم عصبی،گونه های مختلف ماهی، ،مدل سازی،ژئو مغناطیس،تکنولوژی ها
مقدمه: جانوران بی مهره با ویژگی های ارثی و اکتسابی گوناگون ،که به آنها قابلیت دوام آوردن در شرایط را داده است،سبب این می شود تا برای رفع و دفع بسیاری از مشکلات ،بشریت از انها به عنوان الگوی سازنده استفاده کند.از این رو جانوران در معضلات جهان از جمله انواع بیماری ها و بهره بری از منابع مورد استفاده قرار می گیرند.بطور مثال دانشمندان از نظم حاکم در شش وجهی های لانة زنبور استفاده کرده و سیستمی از چینش های مستحکم و کم هزینه را ابداع کردند.یک مهندس سوئیسی به نام زرز دو مسترال در گردش های روزانه خود کشف بسیار جالبی کرد.او روزی گیاهی از تیرة گل ستاره ای به نام "بابا آدم " یا فیلگوش را که مدام به اجسام پارچه ایش می چسبید را مورد بررسی قرار داده و با استفاده از آن نوع خاصی از چسب را بوجود آورد.یا مثلا تار عنکبوت به دلیل استحکام بالایی که دارد (برخی آن را فولاد زنده نامیدند ، بیشتر از ۱۰۰۰۰ نیوتن بر سانتی متر مربع استحکام دارد )در انواع صنایع پزشکی ، نظامی و ... کاربرد دارد.تمامی این فناوری های حاکی از این هستند علم با مشاهده پیرامون به عمل تبدیل شده و یکی از اجزای محیط ما جانوران هستند.
در این مقاله ما به بررسی یک متغیر بر گونۀ خاصی از بی مهره داران می پردازیم.
متغیر ما در این موضوع شدت میدان مغناطیسی می باشد.برخی از موجودات مانند زنبور ها ، پرندگان و دلفین ها قادر هستند از نیروی مغناطیسی زمین برای مسیر یابی و پیدا کردن موقعیت استفاده کنند . حتی مغز انسانها هم تا حدودی توانایی درک این نیرو را دارد.مسیر یابی ممکن است تنها یکی از فواید این نیرو باشد و ما از سایر فواید آن بی خبر هستیم. (قدرت درک محیط اطراف و پوشاندن آگاهانۀ آن- در مواردی که نیازهای ما را در زندگی مادی تامین نمیکند- محدود به درک مغناطیس و فرستادن آن به ناخودآگاه، نیست. برای نمونه درک شتاب حرکت یا دوران های چرخشی در اطراف ما- که با توجه به حرکت دائمی زمین به دور خودش و به دور خروشید همه ما انسان ها را در بر گرفته است- و حذف این اطلاعات در خودآگاه ما به طوری که اگر از کسی در مورد حرکت زمین سوال شود اصلا آن را احساس نمیکند، از وظایف سیستم تعادلی در گوش داخلی ماست.)همچنین نیروی مغناطیسی جزو یکی از چهار نیروی اصلی بشمار می آید(هسته ای قوی،هسته ای ضعیف ، جاذبه ، الکترو مغناطیس)
اصلاح آب،نمک زدایی از خاک،تیمار بذر،گاززدایی آب،اصلاح دام ،مرغداری،پرورش ماهی،بیو تکنولوژی غذایی ، مهندسی هیدرولیک و کاربرد های پزشکی از معدود فواید این نیرو است.
ما در این مقاله می خواهیم تاثیرات این نیرو را بر سیستم عصبی جانوران بی مهره بسنجیم.
بیان مسئله:
در این تحقیق به بررسی تاثیر نیروی مغناطیسی زمین بر موجودات زنده می پردازیم.به طور کلی سوالی که برای ما پیش آمده این است که آیا خاصیت اهنربایی تاثیری بر کار کرد ، صفات و روند تکاملی موجودات زنده ی ان دارد؟
بررسی تاثیر این واقعه می تواند در ساخت تجهیزات و وسایل علمی کابردی در حوضه ی درمان و تا حدودی ارتباطات و فناوری به ما کمک کند.به عنوان مثال شاید بتوانیم با بررسی تاثیرات این نیرو بر عده ی خاصی از گونه جانوری روند تغییرات این تاثیر را به نفع خود تغییر بدهیم یا از بعضی بیماری های سرطانی که تحت تاثیر این تشعشعات می توانند بهبود یابند جلوگیری کنیم.یا حتی بتوانیم از این نیرو به عنوان یک نیروی جدید در صنایع مختلف استفاده کنیم.
به عنوان مثال،مگنت تراپی یا مغناطیس درمانی یکی از روش های درمان طب فیزیکی است که می تواند به افراد مختلف برای بهبود کیفیت زندگی کمک کند. مگنت درمانی نیازی به استفاده از دارو ندارد و به منظور بهبود مجموعه گسترده ای از مشکلات عصبی و شرایطی که باعث تحلیل وضعیت بدن می شوند، طراحی شده است
در این تحقیق درباره ی راه های استفاده از این نیرو صحبت می شود.خاصیت مغناطیسی می تواند در بسیاری از صنایع به کار ما بیاید
این موضوع می تواند یک مشکل و یا یک راه حل باشد البته تاثیر آن بر موارد مختلف ناشناخته است و این پژوهش به این موضوع می پردازد .سپس در صورت داشتن تاثیر می توان از آن در موارد صنعتی،علمی و... استفاده نمود.
در یکی از فصلنامه های تخصصی که در سال ۱۳۸۹ منشتر شده است ، نویسندگان سهم نیروی مغناطیسی و امواج الکترو مغناطیسی در طیف های کسترده را هم در زمینه های درمانی(عوارض امواج بر انسان) و هم در زمینه های کاربردی، مانند اکتشاف و آلودگی و هم در زمینه دامپزشکی و موجودات زنده بررسی میکند
هدف این تحقیق بطور کلی بررسی این تاثیر بسیار مهم و در ادامه تاثیر ان بر موارد دیگر همچون موارد ژنتیکی،زیست محیطی وعملکردی می باشد اگر ما بدون اطلاع از ضرر یا فایده ی این موضوع از آن رد بشویم احتمال دارد تا موارد استفاده ی بسیاری را از دست بدهیم.
اهمیت و ضرورت تحقیق:
تحقیق درباره تأثیر میدان مغناطیسی بر روی ماهیان، یکی از مسائل مهم در زمینه زیست شناسی است. این مطالعات به دلیل اهمیت بیولوژیکی ماهیان به عنوان منابع غذایی و بیوشیمیایی، یکی از زمینه های پژوهشی پیچیده دانشمندان بوده و به طور گسترده در سراسر جهان انجام می شود.
تحقیقات در زمینه تأثیر میدان های مغناطیسی بر رفتارشناختی، فعالیت بیوشیمیایی، بهداشت و سلامت ماهیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که ممکن است تاثیرات کاملاً مخرب یا مفید برای جامعه در آینده ایجاد کند. همچنین، تحقیقات در این زمینه می تواند موجب بهبود نگهداری، پرورش و تولید مثل ماهیان شود و تاثیرات نامطلوب آفات و بیماری هایی که می تواند به جامعه ماهیان وارد شود را کاهش دهد.
به طور خاص، تحقیقات در زمینه تأثیر میدان های مغناطیسی بر رفتار ماهیان به صورت کیفی و کمی، از جمله ارتعاشات، شناوری، شناخت و شنوایی باعث شناخت بهتر مکانیسم های رفتاری ماهیان، می تواند در برنامه ریزی هماهنگ و بهبود زیست شناسی تولید و فرآوری ماهی، بازیافت و استفاده بهینه از شیوه های پرورش طبیعی ماهیان و استفاده از گونه های ماهی با بیشترین بازده مطمئن باشد.
در کل، برخی از نتایج این پژوهش ها می توانند به عنوان مبنای تصمیمات سیاستگذاری در زمینه بهبود و حفاظت از محیط زیست و همچنین توسعه پرورش و تولید ماهی استفاده شوند، بنابراین تحقیقات درباره تأثیر میدان مغناطیسی بر روی ماهیان یک ضرورت بسیار گسترده محسوب می شود.
اهداف تحقیق:
اهداف کلی: هدف از مطالعه تأثیر نیروی مغناطیس بر سیستم عصبی، تکاملی، و صفات ظاهری بر جانوران بی مهره، پیدا کردن ارتباط میان پدیده های مغناطیسی و فرآیندهای زیستی در این جانوران بی مهره است. همچنین، با بررسی تأثیر این پدیده ها می توان به آینده روش های بهینه تر زیست شناسی و پزشکی را با بهره گیری از اصول مغناطیسی بررسی کرد. هدف دیگر این تحقیقات، کشف اثرات مغناطیسی بر رفتار و فعالیت های مختلف جانوران بی مهره، مانند مهاجرت، به دنبال دست یابی به مواد غذایی و تکامل ژنتیکی است.
اهداف جزیی:
برای جزئی تر کردن اهداف تحقیقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی اثرات میدان های مغناطیسی بر پروسه های جهت یابی، کنترل و حافظه ی ساعت برای جانوران بی مهره
- بررسی اثرات مغناطیسی بر عملکرد سلول های عصبی و مکانیزم تولید پویشگرها در جانوران بی مهره
- بررسی تأثیرات پدیده های مغناطیسی بر تکامل ژنتیکی جانوران بی مهره و ارتباط آن با پیشرفت تکنولوژی در زمینه ی ژنومیک
- بررسی اثرات مغناطیسی بر تنوع گونه ای و بیوماس در اکوسیستم های مختلف مانند اقیانوس ها، بر روی رفتار مهاجرتی جانوران بی مهره به دنبال الماس قطب ها
- بررسی اثرات کاربرد مغناطیس در درمان بیماری های مختلف بر روی جانوران بی مهره و ارزیابی اثرات جانبی و تأثیرات زیست محیطی این روش ها.
فرضیه و سوالات تحقیق:
در ابتدا سوالاتی را به شرح زیر مطرح خواهیم ساخت و در راستای انها به فرضیه و پاسخ ان می پردازیم:
1.ایا نیروی مغناطیسی زمین تاثیری بر روش های درمان و توان بخشی امروزی دارد؟در بلند مدت و کوتاه مدت مطرح شود
2.ایا قطبیت زمین تاثیری بر جانداران زمین و انسان دارد؟به چه صورت و در کوتاه مدت و بلند مدت بررسی شود؟
3.نیروی مغناطیسی زمین چگونه تاثیری بر اکو سیستم یا زیست بیوم ها دارد؟در صورت نبودش چه خواهد شد؟
4.ماهیت نیروی مغناطیسی چیست و با توجه به پیشینه و ازمایشات کدام یک از فرضیات میتواند دلیل ماهیت و وجود نیروی مغناطیسی زمین باشد؟ ایا این دلیل ربطی به تاثیر آن بر اکوسیستم دارد؟
5.با توجه به ماهیت نیروی مغناطیسی از چه راهی میتوان از ان بهرگیری کرد و چه مثال هایی دارد؟مزیت ان نسبت نمونه های شبیه چیست؟
با توجه به سوالات فرضیات زیر به ترتیب مطرح شده و البته فرضیات این پژوهش بر اساس گزارش های ازمایش ها و تحقیقاتیست که در ادامه به انها اشاره میکنیم و به شرح انها میپردازیم با توجه به انها میتوان فرضیات زیر را مطرح کرد:
*هارولد بور از جمله افرادی بود که برای اولین بار با انجام ازمایشی ساده به وجود نیروی مغناطیسی در اطراف بدن انسان پی برد. نتیجه ای که از این موضوع استنباط می شود این است که این نیرو در بسیاری از علوم مختلف پزشکی و دامپزشکی مانند مگنت تراپی می تواند حائز اهمیت باشد
*نیروی مغناطیسی به حیوانات از جمله پرندگان در جهت یابی کمک میکند اما در کوتاه مدت و بلند مدت هم تاثیر ان چنانی بر حیوانات نخواهد داشت چون حتی با تغییر جهات قطبیت زمین هم حیوانات خود را طی زمان با ان وقف خواهند داد و زیستگاه های خیلی زیادی اصلا تحت تاثیر قرار نخواهند گرفت.
نیروی مغناطیسی زمین تاثیر قابل توجهی بر اکوسیستم دارد. این نیرو به برخی از پرندگان، ماهیان، پستانداران و حشرات کمک می کند تا جهت یابی کنند و به محیط زیست پاسخ دهند. در صورت نبود آن، برخی جانداران ممکن است در برابر خطراتی مانند آلودگی و شرایط آب و هوایی دچار مشکل شوند.
نیروی مغناطیسی نیروی فیزیکی است که به دلیل حرکت جریان های الکتریکی ایجاد می شود. این جریان ها می توانند در کره زمین به وسیله مواد مغناطیسی مانند آهن باعث ایجاد نیروی مغناطیسی شوند. این فرضیه می تواند دلیل وجود نیروی مغناطیسی زمین باشد و رابطه آن با تاثیرات بر روی اکوسیستم را نشان می دهد.
از نیروی مغناطیسی به نحوه های مختلفی استفاده می شود، به عنوان مثال، در ارتباطات بی سیم، ارتباطات جهانی وGPS. همچنین، از مواد مغناطیسی مانند آهن در تولید قطعات الکترونیکی و فلزات استفاده می شود. استفاده از نمونه های شبیه به دلیل عدم نیاز به انجام تعداد زیادی از آزمایشات تجربی و کنترل محیطی، ابزار مفیدی در بسیاری از صنایع به شمار می رود..
تعاریف مفهومی و عملیاتی تحقیق:
قطبیت زمین: منظور همان مغناطیسی بودن زمین است که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته
ژئو مغناطیسی: ژئومورفولوژی به علوم مربوط به زمین شناسی گفته می شود ژئو مغناطیس: مغناطیسی بودن زمین
میلی تسلا: تسلا، واحدی برای اندازه گیری شدت میدان مغناطیسی است
عطارد و مشتری: سیارات منظومه شمسی
تشعشعات خورشیدی: اشعه های ماورای بنفش که از طرف خورشید ساطع می شود
تکنولوژی ها: صرفا در اینجا به معنی تمامی موارد است نه موارد جدید. مواردی از قبیل ماشین ها و...
مگنت تراپی: روشی برای اصلاح بدن در حالت های مختلف که با استفاده از نیروی مغناطیسی امکان پذیر است.
سوارم: ماموریتی که در برنامه ان کاوشگر ای اس ای به فضا پرتاب شد
ویستار: نوع و گونه ای از موش
ماز آبی موریس: یکی از ابزار های انجام ازمایش
تاثیر میدان مغناطیسی
در واقع همان شدت مقدار میدان مغناطیسی است که در ازمایشات مختلف ما مورد بررسی قرار گرفته و مدل سازی شده.
بازده: توانایی هر دستگاه برای انجام کاری که ما تاثیر مغناطیس را بر افزایش یا کاهش این مورد بررسی کردیم.
سکو انتخاب کردن: متغیری که با تغییر متغیر زمان همراه است و بدلیل تاثیر میدان مغناطیسی بر روی موش ها ایجاد می شود
پیشینه:
همانطور که میدانیم هر پژوهشی پیشینه ای در بر دارد و هدفی از نوشتار آن در این بخش ما ابتدا منبعی برای اشنایی با اصول پایۀ این پژوهش را خواهیم داشت سپس به منابع مکتوب اصلی میپردازیم و در پایان مروری بر نوشته های اصلی خواهیم داشت تا به نتایجی کلی درباره ی این بحث پیدا کنیم و همینطور با روش کار بهتر وبا قدمت تری اشنا شویم.
بررسی منابع مکتوب برای اشنایی با ماهیت و تغییر جهات قطبیت زمین برای داشتن پس زمینه ای از پژوهش در ذهن شما
1.کتاب های حوضه ژئو مغناطیس
قطوب مغناطیسی زمین
این کتاب به مورد خاص معکوس شدن میدان مغناطیسی زمین می پردازد. اینها نقش عمده ای در توسعه تکتونیک صفحه ای و در ایجاد مقیاس زمانی زمین شناسی داشته اند. مغناطیس سنگ ها با هشدار در مورد تفسیرهای نادرست احتمالی از رکورد با جزئیات مورد بحث قرار گرفته است. آخرین نتایج و تئوری های مشاهداتی با توجه ویژه به ساختار و هندسه میدان گذار بررسی می شوند. تغییر شرایط در مرز هسته و گوشته، تأثیر آنها بر معکوس ها، تولید توده ها و ارتباط احتمالی واژگونی ها با تغییرات زمین ساختی، عصر یخبندان یا انقراض های انبوه به طور کامل مورد بحث قرار گرفته است، از جمله دوره های پیشنهادی در رکورد وارونگی و سایر داده های ژئوفیزیکی.
2. هوش مصنوعی و ترنسفورمر تولیدگر از پیش آموزش دیده شده:
مدل زبانی: GPT-3
از این ترنسفورمر برای پیش بینی نتیجه آزمایش و همچنین بررسی خلاصه ای از پژوهش های انجام شده استفاده شده است. اطلاعات دریافتی حاکی از این است که میدان مغناطیسی در اطراف محیط زیست آبزی و آب مغناطیده، بر روی رفتار جستجوی خوراک، مهاجرت، رفتار رشدی، سلامت دستگاه های عصبی و گردش مواد و جذب مغناطیسی(در ماهیانی که به میدان مغناطیسی حساس هستند) تاثیر می گذارد.
در برخی از آبزیان وجود قطب مغناطیسی می تواند آن ها را جذب نقطه ای خاص که حاوی مواد غذایی می باشد، کند. همچنین در نوعی از ماهیان، از میدان مغناطیسی(برای مثال قطوب زمین) برای مهاجرت به محل تخم ریزی و همچنین تاثیرگذاری در انتخاب و جذب هدف استفاده می شود.
3. بررسی مقالات مربوط:
بخش1:
میدان مغناطیسی ایستا یک تغییر دهنده شرایط زیستی بدن موجودات است، زیرا سیگنالهای آن بر روی پاسخهای فیزیولوژیك و ایمنی تاثیر میگذارد. این تاثیر پیش از اینکه نگران کننده و منفی باشد می تواند به بهبود کیفیت آب، درجه حرارت و عوامل متعدد القاکننده کمک کند؛ برای مثال میدان های مغناطیسی موجب حذف مواد و ذرات خطرناك و مضر و همچنین افزایش میزان اکسیژن آب می شوند و در فناوری های روز دنیا جهت تیمار و بهبود وضعیت آب مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این مطابق با مطالعه انجام شده توسط Tyari و همکاران(2014)، میدان های مغناطیسی میزان حاللیت مواد معدنی را در آب افزایش میدهند، بنابراین انتقال مواد مغذی به بدن موجود زنده را میتواند افزایش دهند. همچنین وجود میدان های مغناطیسی می تواند به رشد بهتر و سودمندی برای بقاسلول برخی آبزیان کمک کند و در تغییر تعداد گلبول های قرمز و سفید ، هماتوکریت، سطح هموگلوبین ها، فعالیت آنزیم ها و بیوسنتز پروتئین ها تاثیر داشته باشد؛ هر چند همه این موارد به مدت زمان استفاده و شدت آب مغناطیده و میدان مغناطیسی بستگی دارد.
بخش 2 :
میدان های مغناطیسی بر روی دستگاه عصبی ماهیان تاثیر زیادی دارد. با توجه به آزمایش های انجام شده و مقالات و پژوهش های مربوطه، الکتروکاردیوگرام با الکترودهای سیم نقره ای زیر جلدی در محیط زیست گروهی از ماهیان آزاد و به طور مخصوص قزل آلای رنگین کمان باعت غیرفعال شدن شاخه چشمی عصب سه گانه و اختلال در جهت یابی می شود. همچنین در تحقیقات رضا معصومی و همکاران(1390) میدان الکترومغناطیسی بر روی جریان کلسیم جانداران نقش دارد و علاوه بر این می تواند در صورت بندی پروتئین و ترکیبات پروتئینی و به سبب آن بر روی بیان ژن و رشد سلول نقش داشته باشد. همانطور که پیش تر هم اشاره شد میدان مغناطیسی می تواند تاثیرات منفی در زندگی جانوران داشته باشد که از این دست اثرات زیان بار می توان به مضر بودن برای شکل گیری غضروف و در برخی موارد رشد استخوا ن ها یا مختل بخش مرکزی دستگاه عصبی و ناتوانی ماهی در بینایی، حرکت و موقعیت یابی اشاره کرد.
بخش 3 :
1. "The effects of magnetic field exposure on the behavior and physiology of adult zebrafish (Danio rerio)" by Liu L. et al. (2020):
این مقاله به بررسی تأثیر انواع مختلفی از تابش مغناطیسی، از جمله فرکانس ها و شدت های مختلف، بر رفتار و فیزیولوژی ماهی زنبرک دانیو رریو می پردازد. نتایج نشان می دهد که تابش های مغناطیسی در بسیاری از شرایط، می توانند تأثیرات منفی بر رفتار، فعالیت های حرکتی، سطح استرس و سلامتی عمومی ماهی ها داشته باشند.
2. "Magnetic field exposure induces DNA damage and reduces the levels of antioxidants in the liver of zebrafish (Danio rerio)" by Wang Q. et al. (2020):
در این مقاله، تأثیر تابش مغناطیسی بر سطح آنتی اکسیدان ها و آسیب های دی ان ای در کبد ماهی زنبرک دانیو رریو مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که تابش مغناطیسی می تواند سطح آنتی اکسیدان ها را کاهش دهد و عوارضی مانند تغییرات در سطح آنزیم های دفاعی، از دست دادن وزن و آسیب به کبد ماهی ها را به همراه داشته باشد.
3. "Magnetic field exposure impairs cognition, alters hippocampal ultrastructure and neurochemistry, and induces oxidative stress in the brain of juvenile zebrafish (Danio rerio)" by Liu D. et al. (2020):
در این مقاله، تأثیر تابش مغناطیسی بر عملکرد شناختی، ساختار فوق العاده هیپوکمپال و نوروشیمی و سطح آنتی اکسیدان ها در مغز ماهیان زنبرک جوان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که تابش مغناطیسی می تواند بر رفتار شناختی و نوروشیمی و هیپوکمپال اثر داشته باشد و باعث تولید عوارضی مانند استرس اکسیداتیو در مغز ماهیان گردد.
4.بررسی منابع مکتوب مورد نظر در حوضه ی ژئو مغناطیس و تکنولوژی
کتاب:تاثیر ژئو مغناطیس درکامپیوتر ها و تکنولوژی ها
شرح این کتاب:
در ابتدا این کتاب که به بررسی تاثیر میدان مغناطیسی تو کاپیوتر ها میپردازه به شرح زیره:
گزیده ای از تأثیر میدان های مغناطیسی بر رسانه های ذخیره سازی مغناطیسی مورد استفاده در رایانه ها
مرکز علوم و فناوری کامپیوتر ان بی اس خدمات تحقیقاتی و مشاوره ای را با هدف بهبود کارایی عملیات پردازش داده در صنعت و دولت انجام می دهد. در سال های اخیر نگرانی هایی در مورد محافظت در برابر پاک کردن بی موجه از سوابق مهم رایانه ای که روی رسانه های مغناطیسی نگهداری و ذخیره می شوند، وجود داشته است. این مطالعه توسط دکتر روث ام دیویس در پاسخ به سوالاتی که توسط دفتر مدیریت و بودجه در بخش 3 مطرح شده بود، آغاز شده است. آهنرباها دستورالعمل هایی برای محافظت از نوار مغناطیسی، دیسک و فایل های درام توسط مدیران نصب توسط دکتر دیویس در بخش 2 پیشنهاد شده است.
این مطالعه توسط دفتر ملی استانداردهای برنامه رسانه مغناطیسی پشتیبانی شد.
از پیشرفته ترین فناوری برای بازسازی دیجیتالی اثر استفاده می کند و در عین حال عیوب موجود در نسخه قدیمی را ترمیم می کند و فرمت اصلی را حفظ می کند. در موارد نادر، نقصی در نسخه اصلی، مانند نقص یا صفحه گم شده، ممکن است در نسخه ما تکرار شود. با این حال، ما اکثریت قریب به اتفاق نواقص را با موفقیت ترمیم می کنیم. هرگونه نقصی که باقی می ماند عمداً برای حفظ وضعیت چنین آثار تاریخی باقی می ماند.
بررسی کتاب های نوشته شده در این حوضه:
کتاب "تشخیص مغناطیسی در جانوران" نوشته ریچارد وورمینگتون، به بررسی مفهوم تشخیص مغناطیسی در جانوران، مکانیسم هایی که این تشخیص را به آنها می دهند، و کاربردهای احتمالی در پرواز، مهاجرت، و جستجوی غذا می پردازد. نویسنده در این کتاب، به بررسی تاثیر میدان های مغناطیسی بر پرندگان، حشرات، ماهیان، و دیگر جانوران می پردازد و نکات قابل توجه در مورد تحقیقات میدانی در این حوزه را بررسی می کند. همچنین، او به مطالعه نقش سلول های مغناطیسی در مکانیسم تشخیص مغناطیسی این جانوران، تشریح مسیر رشد آنها و نیز روش ها و دستگاه های برای تشخیص این سلول ها پرداخته است.
کتاب "تشخیص جهت گیری مغناطیسی در جانوران" نوشته R. Wiltschko و W. Wiltschko به بررسی مکانیسم های بیولوژیکی جانوران برای تشخیص جهت گیری مغناطیسی و شناخت این پدیده می پردازد. نویسندگان به صورت جامع، با استفاده از مطالعات مرتبط با جانوران از جمله پرندگان، آهوها، لاکپشت ها و غیره، مفاهیم مربوط به تشخیص امواج مغناطیسی را مورد بحث و بررسی قرار داده اند. این کتاب دارای فصولی می باشد که به بررسی منابع مغناطیسی طبیعی، عوامل جانبی و عوامل تنظیمی در تشخیص جهت گیری مغناطیسی در جانوران، رفتارهای رویشی و جستجوی غذا، تکامل فرایندهای تشخیص جهت گیری مغناطیسی، و دستگاه های مغناطیسی در بدن جانوران می پردازند.
بطور کلی تمامی این پژوهش ها مقالات و کتاب ها به گونه ای هستند که به سری موضوعاتی در این بخش اشاره کرده اند. اما پژوهشی وجود ندارد که در آن بطور کلی به همه ی این موضوعات بپردازد و در این پژوهش نیز هدف این است که این مطالب ب طور چکیده کنار هم جمع شوند و کمک کنند و به بخش های مختلف زندگی بپردازند. اما فرق کلی این پژوهش با مقالات بالا این است که انها بصورت جزئی تر به تاثیر آن بر حیوانات، موارد بیرون از جو زمین پرداختند. در حال حاضر این موضوع بطور کلی در حال بررسی تمامی این موارد و همچنین بطور جامع برای بررسی این نیرو، در صورت توانایی انسان برای استفاده از آن، نوشته می شود.
کتاب "حس مغناطیسی" نوشته دیوید ادلمن و جوزف جی هام، با بررسی مفهوم و کاربردهای حس مغناطیسی در جانوران، از جمله پرندگان، رده ستون فقرات، ماهی ها و حشرات، ارائه می دهند. در این کتاب، کاربردهای مختلف حس مغناطیسی در جانوران، از جمله پرواز و مهاجرت، جستجوی غذا و حفاظت از خود، بررسی می شوند. همچنین، نویسندگان به بحث در مورد میدان های مغناطیسی و مکانیسم های شناسایی آنها توسط جانوران، از جمله سلول هایی که نسبت به انحراف ها و شدت میدان های مغناطیسی حساس هستند، پرداخته اند. در این کتاب، به بررسی خصوصیات عملکرد این سلول ها، از جمله توانایی تشخیص تغییرات جهت و شدت میدان های مغناطیسی، و تاثیرات متقابل بین میدان های الکتریکی و مغناطیسی بر آنها پرداخته می شود.
"The Magnetic Field in Biological Systems" نوشته Masamitsu Wada و Richard J. H. Clark.
این مقاله به بررسی عمیق تر از زمینه های فیزیکی و بیولوژیکی تأثیرات میدان مغناطیسی بر سیستم های زیستی می پردازد. نویسندگان به بررسی نحوه تعامل میدان مغناطیسی با سلول های بیولوژیک، تأثیر میدان بر تولید هورمون ها، ترکیبات شیمیایی و رفتار حیوانات پرداخته اند. به جمع بندی مطالعات مختلف بر روی تأثیر میدان مغناطیسی بر سلامتی بشر و بر پیشگیری و درمان بیماری های مختلف نیز پرداخته اند.
روش تحقیق :
در این پژوهش ما از منابع مکتوب، وب ها. آزمایشات و شوهدات مختلف. مدل سازی برای جمع اوری اطلاعات بهره گرفتیم و به روش های مختلف با امتحان همه ی این موارد از صحیح بودن اطلاعات اطمینان یافتیم.
متغیر های مختلفی در این پژوهش وجود داشت متغیر های منابع مکتوب را که خود میدانید و با اطمینان از منبع میتوان از کنترل ان اطمینان داشت. و اما درباره ی ازمایش ها حال ماهی هاا.گونه ی ماهی ها.وزن ماهی ها.مواد اولیه ی مدلسازی.تکنولوژی های به کار رفته در مدل سازی مراقبین محیط ازمایشگاه و ثبت کنندگان اطلاعات و... بسیاری از موارد دیگر متغیر های ثابت بوده اند و بود و نبود میدان مغناطیسی و تاثیر آن متغیر اصلی ما بود.
بحث و نتیجه گیری:
در این بخش ما ابتدا از ازمایش های انجام شده توسط خودمان و پژوهشگران قبلی برای تحلیل فرضیه بهره گیری میکنیم و درنهایت به مطالب و نتیجه ای واقعی تر و مطمین تر از فرضیات میرسیم.
1.بررسی تاثیر میدان های مغناطیسی مشابه با میدان مغناطیسی زمین برای بررسی تاثیر این مدار ها بر حیوانات و جانداران (در اینجا موش های انسان گونه)
مواد و روشها:
در این پژوهش از 36 سر موش نر سه تا 4 ماهه نژاد ویستار با وزن حدود 15±235 گرم استفاده شد که به صورت تـصادفی
به سه گروه کنترل، تابشگیری 2 و 8 میلی تسلا تقسیم شدند. آموزش یادگیری فضایی حیوانات در ماز آبی مـوریس، طـی یـک روز، و در دو
مرحله 4 جلسهای با 3 دقیقه استراحت بین دو مرحله انجام گرفت. بلافاصله پس از پایان آموزش، حیوانات برای مـدت 20 دقیقـه در میـدان
مغناطیسی با یک جریان 50 هرتزی به شدت 2 و 8 میلیتسلا قرار گرفتند. آزمون ردیابی 48 ساعت بعد از اجرای مراحل آموزش و قرار گرفتن
در معرض جریان مغناطیسی و به مدت 60 ثانیه انجام شد.
نتایج: تجزیه و تحلیل دادهها حاکی از این بود که حیواناتی که در معرض تابش اشعه با شدت 8 میلی تسلا قرار گرفتـه بودنـد در مقایـسه بـا
گروه کنترل، به طور واضحی مدت زمان کمتری در منطقه سکوگذرانده و دارای الگوی شنای متفاوتی بودند و تمایل زیادی برای یافتن سـکو از خود نشان ندادند.
نتایج ازمایش:
در ســـال ۱۹۶۳ بـــارنوتي مغناطيسـي ثـابت توليـد شـده بـه وسـيلة آهنرباي الكتريكي بـاعث كـاهش وزنگيري موشهاي آزمايشگاهي به خصوص در روزهــاي دوم و ســوم اقــامت در ميــدان مــيشــود.
وي دربارة چگونگي حذف اثر گرمايي آهنرباي الكتريكي استفاده شـده توضـيحي نـداد و بـه امكـان ايجـاد ارتعاشـات صوتي توسط آهنرباي الكتريكي توجه نكرد.
همچنين تفاوتهايي در شـرايط آزمـايش بـارنوتي و مطالعـة حاضـر وجود دارد كه ممكـن اسـت بـاعث تفـاوت نـتيجه گيري شده باشد . نتايج اين مطالعـه، مشـابه نـتايج بلوسـي و همكـاران اسـت.
در مطالعة بلوسـي، وزن موشهاي آزمايشگاهي طي 27 روز اقامت در ميدان مغناطيسي تغيير نكرد.
تحلیل ازمایش:
بطور کلی ما طی دو ازمایش انجام شده بر روی موش ها تاثیر این مورد رو بر وزن گیری موش ها و تمایل آنها برای یافتن سکو بررسی کردیم.
در مجموع عوارض بهداشتی و زیستی میدان های الکترومغناطیس را می توان به شرح زیر دسته بندی کرد:
1- افزایش دمای بدن؛
2- افزایش ضربان قلب، تپش قلب و تشدید گردش خون و فشار بالا؛
3- ضعف و خستگی و تار شدن دید چشم و آب مروارید زودرس؛
4- تهوع، سرگیجه و سردرد به خصوص در ناحیه شقیقه، وزوز گوش؛
و ...
2.تاثیر میدان مغناطیسی برماهی ها:
با استفاده از دستگاه های آزمایشگاهی مناسب برای نگهداری از بچه ماهی ها، می توانید این آزمایش را انجام دهید. برای شروع، شما نیاز به تهیه یک محیط مناسب برای زندگی بچه ماهی ها دارید، مثلاً آکواریومی که می توانید در آن آب شلال و تصفیه شده و نیز درجه حرارت و اسیدیته آن را کنترل کنید. پس از اینکه یک آکواریوم مناسب را تهیه کردید، بچه ماهی ها را به داخل آن انتقال دهید و به آنها غذا بدهید. در این زمینه، منابع و مولفه های دیگری نیز برای بررسی برای آزمایشگاه های کوچک وجود دارد، مثل تعداد بچه ماهی های استفاده شده و آنتی بیوتیک های استفاده شده برای جلوگیری از عفونت.
نتایج
در طول آزمایش، رفتار ماهیان به صورت مداوم ضبط شد. در ابتدای آزمایش، ماهیان با رفتار عادی خود، به روشنی مشاهده شدند. بعد از چند ساعت اعمال نیروی مغناطیسی، رفتار ماهیان تغییر کرد. مشاهده شد که ماهیان به سمت الکترومغناطیس جابجا شده و در برخی موارد به سمت شدت بیشتری از میدان جابجا شدند.
جمع آوری داده ها نشان داد که رفتار ماهیان تحت نیروی مغناطیسی به صورت پیوسته تغییر کرد. مشاهده شد که موقعیت ماهیان به صورت مکانیکی تحت نیروی مغناطیسی تغییر می کند. در صورت افزایش شدت نیروی مغناطیسی، جابجایی ماهیان به سمت شدت بیشتر زیادتر شد.
نتیجه گیری
این آزمایش نشان می دهد که میدان مغناطیسی می تواند رفتار ماهیان را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین، نتایج حاصل از این آزمایش به نظر می رساند که تأثیر نیروی مغناطیسی بر رفتار ماهیان وابسته به شدت و فرکانس میدان مغناطیسی است. برای بررسی بیشتر، می توان آزمایش های مشابه با فرکانس های و شدت های مختلف، انجام داد.
3.بررسی تاثیر میدان مغناطیسی بر رفتار پرندگان
الف.ابتدا قفسی برای نگهداری پرندگان طراحی شد که از هر گونه تاثیرات مغناطیسی به دور بود
ب.منبع مغناطیسی قوی ای در کنار آن قرار داده شد تا تاثیرات مشاهده شود
ج.تغییرات رفتاری در پرندگان مشهود بود
نتایج:بطور کلی پرندگان از همان الگوی رفتاری ماهی ها تبعیت کرده و تغییری در رفتار آنها نسبت به ماهی ها پدید نیامده بود و نتیجه یکسانی گرفته شد
نتیجه و تحلیل مدل و ازمایش:
بررسی کلی ما نشان داد که این مورد خاص در اغلب موارد بر مواد موجود تاثیر دارد و می تواند در بعضی مواقع فایده باشد و در بعضی مواقع مضر باشد.
بنابراین بررسی این مورد اهمیت بسیار بالایی داشت و می توان از آن در انجام برخی کار های پزشکی و در نظر گرفتن این نیرو در صنایع مختلف استفاده کرد.
و این به بهره گیری از این مدل ها اشاره دارد که با مطالعه بر انها چقدر میتوانند مفید واقع شوند.
مقایسه ی نتایج:ما در طی این آزمایشات که بر روی مهره داران بود از سه جانور موش: به دلیل تاثیر پذیری بالا و شباهت ساهتار های داخلی به انسان،ماهی کپور(گونه خاصی از ماهی) و پرنده استفاده کردیم . گونه دقیق پرندگان برای ما تاثیر زیادی نخواهد داشت چرا که در مطالعات یافتیم که تمامی ماهی ها و پرندگان از قابلیت جهت یابی مغناطیسی بر خوردار هستند.نتایج تا حدودی شبیه هم بود و با فرضیات مطابقت داشت .هر دوی پرندگان و ماهی ها مورد ازمایش در طول این امر با تغییر شدت میدان مغناطیسه در رفتار های ظاهریشان تغییر ایجاد می شود.مثلا به سمت منبع متمایل می شدند یا میزان انعکاس ها و یا فرکانس های حرکتی انها افزایش می یافت.
منابع و مراجع:
بهمنی م.، چرمی آ.، موحدی نیا ع. و سلامت ن. ۱۳۹۹. اثرات آب مغناطیده توسط شدتهای مختلف میدان مغناطیسی ایستا بر سطح پروتئین و سلولهای خونی تاسماهی استرلیاد(Acipenser ruthenus)
عبدالملکی پرویز.، مولی ج. و معصومی جهاندیزی ر. ۱۳۹۰. تاثیر میدان مغناطیسی ایستا با شدت 15 و 30 میلی تسلا بر روی چرخه سلولی در سلولهای مزانشیمی مغز استخوان رت القا شده با مواد تمایز دهنده سلولهای عصبی
مجموعه کتاب های دانش پایه(محمد علی شمیم)جلد اول 1385
جانور شناسی هیکمن
Hellinger J., Hoffmann K.P., 2012. Magnetic field perception in the rainbow trout Oncorynchus mykiss
Moyle P. and Schreck C. 1990. Methods for Fish Biology. American Fisheries Society Publication
Higashitani K., Oshitani J. and Ohmura N. 1996. Effects of magnetic field on water investigated with fluorescent probes.
By Alan Buis, NASA's Jet Propulsion Laboratory
برخی از کتب در حوزه تأثیر نیروی مغناطیسی بر جانوران عبارتند از:
1. "Magnetoreception in Animals" نوشته Richard Wormington.
2. "Magnetic Orientation in Animals" نوشته R. Wiltschko و W. Wiltschko.
3. "Biological Effects of Magnetic Fields" نوشته C. C. Cain.
4. "The Magnetic Sense" نوشته David S. Edelman و Joseph G. Gall.
5. "Magnetic Animals" نوشته Roger M. W. Sumner و Paul J. Low.
6. "Animal Magnetism: Guiding Behavior" نوشته Ursula E. Nuber.
7. "The Magnetic Field in Biological Systems" نوشته Masamitsu Wada و Richard J. H. Clark.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
JL Kirschvink, JL Gould - Biosystems, 1981 – Elsevier E Friis-Christensen, H Lühr… - Earth, planets …, 2006 - earth-planets-space.springeropen …
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
Wiltschko, R Wiltschko - Journal of comparative physiology A, 2005 - Springer
Y Wang, Y Pan, S Parsons… - Proceedings of the …, 2007 - royalsocietypublishing.org
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی_ درمانی شهید بهشتی سال چهارم_صفحه ی ۱۱۵ دکتر نخجوانی. منوچهر و دکتر عباسی. مهرشاد. ۱۳۸۱
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
عبدالصالحی. سیده الهام و دوستان سال, یازدهمین همایش ملی بهداشت ایران۱۳۸۷جدیدی مجید و دوستان سال ۱۳۸۷شماره 26 فصلنامه دانش آزمایشگاهی ایران (تابستان 1398)
پیوست
مقاله ی جهان اینده:
https://per.euronews.com/next/2017/09/25/digging-deeper-can-hot-air-provide-sustainable-source-of-electricity
https://www.parsnaz.com/%D8%AA%DA%A9%D9%86%D9%88%D9%84%D9%88%DA%98%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D8%B2-%D8%http://www.dr-
salmanfatemi.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=29243AD%DB%8C%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA.html